Siguranta

Cateva masuri simple pot proteja personalul sau familia si prietenii de orice potential risc de accident, care poate aparea in cazul usilor de garaj rezidentiale. De asemenea, pentru a prevedea situatii de risc, va rugam să consultati manualul de utilizare, in ceea ce priveste detaliile specifice, in conformitate cu modelul de usa si de actionare. 

Sfaturi utile privind actionarea in siguranta a usii de garaj 

Echipa tehnica RTH va ofera cateva sfaturi utile, generale, pentru siguranța dumneavoastra. Atentie, aceasta nu este insa o lista completa privind absolut toate masurile de precautie care se impun, dar va recomandam ca intotdeauna sa consultati producatorul sau direct manualul de instructiuni, pentru informații cu privire la siguranța, care sunt specifice modelului dumneavoastra de usa. In cazul in care aveti nevoie de ajutor, nu ezitati sa ne contactati!
 • Inlocuiti arcurile vechi. Arcurile usii de garaj sunt, fara indoiala, cea mai importanta, dar și cea mai periculosa parte a usii de garaj. Arcurile se uzeaza. Atunci cand se rup, exista si riscul unor accidente. Daca aveti o usa de garaj mai veche, arcurile trebuie inspectate de catre un tehnician profesionist și inlocuite, atunci cand este cazul. In situatia in care usa are doua arcuri, va trebui sa le inlocuiti pe amandoua, chiar daca este doar unul rupt. Acest lucru nu numai ca va impiedica aparitia unui prejudiciu cauzat de ruperea celui de al doilea arc, dar, de asemenea, va asigura o functionare corecta a usii.
 • Verificati cablurile. Inspectati vizual cablurile care fac legatura intre sistemul de arcuri si balamalele inferioare, situate jos, pe ambele laturi ale usii. Daca aceste cabluri sunt zdrentuite sau uzate, ele sunt in pericol de rupere, situatie care poate provoca rani. ATENTIE! Din cauza pericolelor asociate cu tensiunea mare a arcului de torsiune, aceste cabluri trebuie sa fie inlocuite doar de catre un tehnician calificat.
 • Arcurile scartaie? Arcurile pot produce un scartait si sa fie zgomotoase. Acest lucru este cauzat de o utilizare normala si nu indica neaparat o problema. Inainte de a apela la un tehnician de service profesionist, folositi un spray-lubrifiant (recomandat in special pentru usile de garaj). Daca zgomotul persista, apelati la un tehnician profesionist pentru diagnostic si interventie.
 • Sunteti MARE MESTER, nu-i aşa? Instalarea unei usi de garaj poate fi foarte periculoasa si nu este recomandata pentru un novice. Instalarea unei astfel de usi ar trebui sa fie efectuata de tehnicieni special instruiti in astfel de sisteme. Daca incercati de unul singur sa realizati instalarea, asigurati-va ca urmati, cu mare atentie, instructiunile de instalare ale producatorului.
 • Manevrare greoaie? Daca usa dumneavoastra nu merge in sus si in jos fara probleme, este posibil sa aveti o situatie care sa genereze nesiguranta. Sisteme chiar mai vechi de usi ar trebui sa functioneze fara probleme. Daca problema persista si atunci cand usa este actionata manual, este posibil sa aveti un sistem de arcuri dezechilibrat. Acest lucru poate duce la uzura prematura si pentru alte componente cu rol important in functionarea usii. Sistemele de arcuri sunt periculoase si ar trebui sa fie reparate/echilibrate doar de catre profesionisti.
 • Utilizati sine vechi? Atunci cand cumpara o noua usa de garaj pentru inlocuirea celei vechi, unii proprietari sunt tentati sa salveze cativa euro, montand noua usa pe sina veche. Este foarte posibil ca sina veche sa nu se potriveasca cu usa noua, aceasta fiind calculata in functie de grosimea panelurilor, greutatea si gabaritul usii, spatiul necesar la buiandrug, locul de deschidere a usii de garaj, precum si alte considerente. Ghidajele si usa sectionala lucreaza impreuna, ca un sistem. Pentru performante maxime si un ciclu de viata corespunzator, ar trebui sa utilizati sina care este proiectata special pentru usa aleasa/achizitionata.
 • Mentenanta si service planificat. Usa de garaj este, probabil, cea mai mare parte in miscare din casa dumneavoastra si este, de obicei, folosita in fiecare zi. De-a lungul timpului, piesele ei se pot uza si rupe, creand probleme de siguranta pentru intreaga familie. Desi ar trebui sa prevada controale lunare de siguranta si de intretinere a usii de garaj, chiar si o vizita anuala facuta de un tehnician instruit poate pastra usa in conditii optime de siguranta, o lunga perioada de timp.
 • Manualul. Pastrati manualul de utilizare al usii si al motorului (in cazul actionarii electrice) intr-o zona cu acces facil, in apropierea usii, pentru o documentare rapida in caz de nevoie. Fiecare model de usa si de operator are instructiuni de siguranta specifice, unice pentru fiecare model. In cazul dumneavoastra, unde este manualul?

Sfaturi utile privind actionarea electrica (motorul)

Si in ceea ce priveste instalarea motorului pentru usa dumneavoastra de garaj, trebuie sa tineti cont de o serie de aspecte si lucruri importante, astfel incat, ulterior montajului, usa sa functioneze corespunzator, iar dumneavoastra sa nu va expuneti unor situatii periculoase. Puteti evita eventuale incidente daca va montati o perdea de fotocelule. Iata cateva sfaturi utile venite din partea echipei tehnice RTH. In cazul in care aveti nevoie de ajutor, nu ezitati sa ne contactati!
 • Va pricepeti? Instalarea unui motor pentru usa de garaj este, in general, mai usoara si mai sigura decat instalarea in sine a usii de garaj. Dar, instalarea necorespunzatoare poate duce la situatii periculoase. Pentru a evita astfel de neplaceri se recomanda ca un tehnician calificat sa instaleze usa dumneavoastra. Daca o veti face singur, asigurati-va ca veti urma cu atentie instructiunile producatorului!
 • Nu se vede? Nu este sigur! La inchiderea usii de garaj in mod automat, fie cu buton, fie cu telecomanda, trebuie sa urmariti intotdeauna usa, pana cand se inchide complet. Asigurati-va ca nicio persoana sau vreun animal nu este prins sub usa, la inchiderea acesteia. Alocati-va cateva secunde din timpul dumneavoastra, pentru a fi in siguranta!
 • Ati pus o placuta de armare? Uneori, persoanele care se ocupa singure de instalare, neglijeaza sa monteze, la partea de sus a usii, o placuta de armare suplimentara, in zona de prindere a bratului motorului. ATENTIE! Omiterea acestui aspect poate deteriora usa! Asadar, daca doriti sa va ocupati singuri, ar trebui sa verificati inainte manualul de instalare pentru instructiunile specifice.
 • Vreti un motor mult mai puternic? In cazul in care usa ta „se simte” grea sau daca este nevoie de doua maini sa o deschideti, inseamna ca usa este, probabil, dezechilibrata si are nevoie de reglare. Daca incercati sa o stabilizati singur, aveti mare grija, deoarece va puteti rani. Contacteaza un tehnician instruit in sisteme de usi de garaj pentru a diagnostica problema si a oferi o solutie. Raspunsul corect pentru usa ta nu este un motor mult mai puternic. Actionarile sunt concepute pentru a deschide usile care sunt echilibrate in mod corespunzator.
 • Inversarea sensului de miscare. Usile de garaj sunt concepute pentru a inversa directia cand usa in miscare intalneste un obstacol. In cazul in care usa dumneavoastra nu inverseaza usor dupa contactul cu un obstacol, este posibil ca reglajul sa fie setat incorect. Acest lucru poate crea o situatie periculoasa. In acest sens este important sa consultati manualul de utilizare pentru modul de ajustare a sensibilitatii operatorului dumneavoastra. Se recomanda ca un tehnician calificat in montajul usilor de garaj sa efectueze acest lucru.
 • Siguranta suplimentara. Usa de garaj poate sa includa un element de siguranta, suplimentar, care sa asigure inversarea sensului miscarii, cum ar fi setul de fotocelule. Acestea sunt instalate in apropierea podelei. Odata ce raza invizibila este intrerupta, usa inverseaza in mod automat.
 • Regula celor 15 cm. Fotocelulele mentionate mai sus nu ar trebui sa fie instalate la o distanta mai mare de 15 centimetri deasupra podelei garajului. In cazul in care fotocelulele sunt instalate mai sus, o persoana sau un animal de companie ar putea ajunge sub usa, fara a fi detectate de fotocelule.
 • Regula celor 1,5 m. Butonul de actionare al usii de garaj ar trebui sa fie montat pe perete, cu cel putin 1,5 metri deasupra podelei, pentru a nu fi la indemana copiilor. Joaca cu o usa de garaj poate fi una mortala. ATENTIE! Invatati-va copiii sa nu se joace cu deschiderea si inchiderea usii!
 • Stiti unde sunt telecomenzile dumneavoastra? Pentru motivele deja mentionate, pastrati telecomenzile pentru dumneavoastra, astfel cei mici nu se vor putea juca cu ele. Pentru a evita orice situatie neplacuta, avertizati-va copiii cu privire la pericolele la care se expun daca se joaca cu usa de garaj! Din motive de securitate, asigurati-va ca atunci cand nu le folositi, veti mentine telecomenzile inchise. Daca va parcati masina in afara garajului, asigurati-va ca masina este inchisa, astfel incat potentialii hoti sa nu poate avea acces la telecomenzi pentru a obtine un acces usor la garaj.
 • Codurile telecomenzii. Unii hoti sunt capabili sa „inregistreze” semnalul emitatorului dumneavoastra. Mai tarziu, dupa ce ati plecat, ei redau semnalul si deschid ușa. Cu toate acestea, in cazul in care emitatorul (telecomanda) are optiunea schimbarii codului, codul se modifica dupa fiecare utilizare. Acest lucru face tehnologia hotilor inutila. Contactati producatorul sau distribuitorul local de unde ati cumparat usa de garaj, pentru mai multe informatii utile!

PROBLEME DES INTALNITE 

In cazul in care aveti nevoie de ajutor, nu ezitati sa contactati echipa RTH!

 • Usa scartaie la deschidere si inchidere. Usa dumneavoastra face zgomot atunci cand se deschide si se inchide? Arcurile, rolele si balamalele pot sa scartaie si sa faca zgomot. Acest lucru este specific unei utilizari normale si nu indica neaparat o problema. Inainte de a apela la un tehnician de service profesionist, folositi un spray lubrifiant (recomandat special pentru usile de garaj). Daca dupa gresare zgomotul persista, apelati la o firma specializata in intretinerea usilor de garaj pentru interventie.
 • Cablul este franjurat/uzat. Contactati o firma/dealer specializat in montajul si intretinerea usii de garaj. Nu incercati sa scoateti, repara sau regla arcuri sau cabluri. ATENTIE! Tensiunea ridicata a arcului poate provoca vatamari grave sau chiar deces.
 • Usa de garaj se deschide greu printr-o miscare sacadata sau cu zgomote puternice? Acest lucru poate fi din cauza lipsei de intretinere a usii de garaj sau a operatorului (motorul) usii de garaj. Consultati o firma/dealer specializata in montajul si intretinerea usiilor de garaj pentru o verificare.
 • La actionarea butonului de pe telecomanda, usa de garaj nu se deschide. Acest lucru ar putea fi din cauzat de mai multe probleme. Cel mai usor ar fi faptul ca de la o anumita distanta usa de garaj nu se actioneaza, deci ar putea avea nevoie sa inlocuiti bateriile. Alte probleme mai grave ar putea fi: receptorul are probleme sau arcul (arcurile) poate fi rupt. Va rugam sa chemati o firma specializata sau distribuitorul local pentru ajutor.
 • Usa de garaj nu se inchide complet, se intoarce inapoi in sus si ramane intr-o pozitie oarecare, deschisa. Un obiect poate intrerupe bariera invizibila facuta de sistemul de fotocelule sau senzorii motorului raspund greșit. Va rugam sa chemati o firma specializata sau distribuitorul local pentru ajutor.
 • Am sesizat un reziduu negru pe exteriorul usii de garaj. Aceste semne sunt cauzate de uleiul de protectie care este pe arcurile de torsiune. O spalare anuala a usii de garaj va elimina aceste semne.
 • Am sesizat pete de rugina in partea de jos a usii de garaj. Aceste pete de rugina pot fi cauzate de sarea (sau alte solutii) utilizata in timpul iernii pentru a topi gheata si zapada sau stropi ai unui alt agent chimic utilizat la curatarea/ingrasarea gazonului. Asigurati-va ca ati curatat usa de garaj cu apa si sapun pentru a indeparta orice resturi care pot ramane pe exteriorul usii dumneavoastra de garaj.